11 februari 2014

Maristen in Duitsland


100 jaar Fraters Maristen in Duitsland

Op 2 februari kwamen ruim dertig paters, fraters en zusters bij elkaar in het Maristenkolleg in Mindelheim.

Op 3 februari werd in Recklinghausen herdacht dat de eerste Duitse fraters zich daar honderd jaar geleden vestigden.

Mindelheim

Op de feestdag van de Opdracht van de Heer, Maria-Lichtmis, kwamen ruim dertig paters, fraters en zusters uit de parochie St. Stephan bij elkaar in het Maristenkolleg in Mindelheim. Zij bezoeken elkaar elk jaar op de Dag van het Godgewijde Leven, telkens bij een andere orde of congregatie in de stad. Dit jaar waren wij Fraters Maristen gastheer.

Na een korte rondleiding door het nieuwe huis van de fraters en een gezellig samenzijn met koffie en gebak, eindigde de bijeenkomst met een kleine processie en gezamenlijk avondgebed in de schoolkapel van het Maristenkolleg.

Foto: paters, fraters en zusters van de plaatselijke ordes en congregaties: de Zusters van Loreto, de Zusters van het Heilige Kruis, de Dienaressen van de Onbevlekte Maagd Maria, leden van de Gemeenschap van de Verlossende Liefde van Christus, en de communiteit van de Fraters Maristen. Frater Heinrich was als afgevaardigde van de communiteit naar Recklinghausen gereisd voor het jubileumfeest van de fraters in Duitsland.

Recklinghausen

Precies honderd jaar geleden, op 3 februari 1914, betrokken de beide Fraters Raimund Koop en Alois Daßen, die uit Arlon waren gekomen, het huis aan de Hertener Straße. Frater Raimund Koop had al enkele jaren eerder van het Algemeen Bestuur de opdracht gekregen om in Duitsland uit te kijken naar een geschikt huis. Aangezien hij in de buurt van Recklinghausen was geboren en in de stad zelf zijn middelbare school had afgerond, hoorde hij dat het “Collegium Josephinum” van het bisdom Münster te koop was gezet. Na lange onderhandelingen en met toestemming van de Algemene Raad werd het koopcontract ondertekend, voor 100.000 Reichsmark.

Steeds meer Duitse fraters kwamen nu van Arlon naar Recklinghausen, en toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, moesten alle Duitse fraters – meer dan honderd – en de 110 juvenisten, van wie ongeveer de helft uit het Ruhrgebied afkomstig was, Arlon verlaten. Zij vonden hier hun nieuwe thuis.

Evenwel werd het huis al snel in beslag genomen voor het onderbrengen van gewonde krijgsgevangenen. Omdat de fraters geen les meer konden geven, werden vele van hen als verpleger ingezet, en bovendien werden veel andere opgeroepen voor het leger. Pas vanaf 1919 was het huis weer vrij.

Met de hele schoolgemeenschap en een aantal eregasten hielden we een viering, waarin hulpbisschop Geerlings voorging. Daarna volgden een receptie met champagne en een kleine feestelijke plechtigheid in de school. Vervolgens was er een warm buffet, en ten slotte werden de gasten uitgenodigd om aan de hand van een fototentoonstelling meer te weten te komen over de geschiedenis van het huis.

Een groter feest wordt in september in Furth gevierd.

 

Alle rechten voorbehouden © Maristen | Webdesign by: WEN Kunst Webdesign | Login