27 juni 2014

Geestelijk leven


Bijeenkomst in Habay-la-Vieille

Op vrijdag 20 juni kwamen in Habay-la-Vieille fraters uit onze Provincie bijeen die in hun communiteit verschillende taken uitoefenen. Pater Gero McLoughlin, een in Edinburgh (Schotland) woonachtige Jezuïet, leidde de workshop.

Pater Gero beoogde met zijn presentaties ons te helpen ons geestelijke leven te verdiepen. Hij begon op de vrijdagavond met uitleg over het “examen” van de heilige Ignatius. Deze stimuleerde deze oefening om de leden van de Sociëteit van Jezus te helpen zich meer bewust te worden van Gods actieve aanwezigheid in hun leven. Jammer genoeg ontwikkelde de oefening zich met het verstrijken der jaren in een andere richting: de nadruk kwam erop te liggen dat men door de dag heen op momenten lette waar men had gezondigd of tekort was geschoten. Dat was niet hoe Ignatius het oorspronkelijk had bedoeld. De avond eindigde met een moment van reflectie over Gods aanwezigheid in ons leven die dag.

Op zaterdag 21 juni deelde Pater Gero een aantal fragmenten uit preken en toespraken van Paus Franciscus met ons. Aan de hand daarvan liet hij zien hoe diens achtergrond als Jezuïet zijn leer beïnvloedt. Hij vroeg ons over het leven van Pater Champagnat na te denken en voorvallen daaruit te noemen waarin overeenkomstige waarden naar voren komen: genade, innerlijk leven, de armen, de Kerk, Maria.

De workshop stond voor het grootste deel in het teken van het exploreren van onze geschiedenis in de zin van genade, zonde en hoop. Pater Gero vroeg ons na te denken over onze ervaring als Provincie en als Instituut sinds het Tweede Vaticaanse Concilie om te zien op welke manieren Gods geest daarin aanwezig is geweest. Na enige tijd voor persoonlijke overweging was er gelegenheid voor groepsgesprekken. Deze werkwijze liet de deelnemers stilstaan bij de positieve en negatieve kanten van hun geschiedenis en zien hoe God door al die verschillende gebeurtenissen aanwezig is geweest voor ons.

De fraters zeiden allemaal dat het weekend hen persoonlijk veel goeds had gedaan, en ze gaven aan de vriendelijke manier van doen en de typische Britse humor van Pater Gero te waarderen.

Frater Brendan Geary

 

Alle rechten voorbehouden © Maristen | Webdesign by: WEN Kunst Webdesign | Login