19 december 2014

Maristen in de wereld


Bezoek van twee Indiase fraters aan Schotland

Acht jaar geleden namen personeel en leerlingen van de school Lawside Academy (nu St. Paul`s Academy) in Dundee het initiatief tot de oprichting van het “India Village Project”. Dit project steunt het werk van de Fraters Maristen in het dorpje Mangama-nuthu in India: de middelbare school St. Marcellin`s High School en het “Rainbow Project”, dat hulp geeft aan mensen met aids of HIV en inmiddels ook huizen voorziet voor dorpsbewoners.

De middelbare school St. John`s High School in Dundee en twee gelieerde basisscholen steunen het project ook, evenals de basisschool St. Ninian`s Primary School in Hamil-ton, bij Glasgow.

Twee Indiase fraters, Raj en Chinna, reisden begin november naar Dundee met het doel de samenwerking tussen Schotland en Mangamanuthu te bevorderen en de vele dona-teurs en mensen die hen een warm hart toedragen te ontmoeten.

Hieronder een verslag van het bezoek, geschreven door Frater Douglas Welsh, die vanaf het begin bij het India Village Project betrokken is.

Na veel voorbereidingswerk en lang wachten mochten we begin november eindelijk onze confraters Chinna en Raj uit India begroeten. Ze arriveerden in Schotland bij koud en somber weer. We hadden een druk programma voor hen, en er waren zo veel enthousiaste mensen die hen thuis wilden uitnodigen dat er geen tijd was om alles te doen.

Op hun eerste hele dag bezochten de fraters de middelbare school Saint Paul`s. Naar aloude Schotse traditie werden zij door de “Queen`s Piper” (de persoonlijke doedel-zakspeler van de koningin) begeleid naar de aula, waar ze werden begroet door het personeel en de leerlingen en waar een concert werd gegeven in Schotse stijl. Na een korte ontmoeting met de Frater Provinciaal en de schoolleiding kregen de bezoekers een rondleiding door de school. Later die week was er een langer samenzijn met de leerlingen en bezochten ze ook de twee gelieerde basisscholen.

De volgende dag gingen de fraters al vroeg naar de middelbare school Saint John`s, waar ze aan de ochtendmis deelnamen, de schoolleiding ontmoetten en een rondleiding kregen. Ze waren zeer geïnteresseerd in de Anne Frank tentoonstelling die de school had samengesteld en die die week door honderden mensen werd bezocht. Ook konden de fraters vertellen over het werk in Mangamanuthu, Trichy en P. Udayapatti, de plaatsen in India waar zij actief zijn. `s Middags hadden ze een ontmoeting met Bis-schop Robson, die informeerde naar het werk van de fraters in India: de scholen, het aids-project en het dorpje Mangamanuthu, waar het “India Village Project” is ontstaan. `s Avonds was er een “ceilidh”, een gezellig samenzijn met dans en muziek, om de fraters opnieuw te laten proeven van de Schotse cultuur.

Na een rustdag konden de fraters op de zondag in het centrum van Dundee de herden-king van het einde van de Eerste Wereldoorlog bijwonen.

Op maandag startte de “India-week” aan de school Saint Paul`s. Er werden workshops yoga, Bollywood-dansen, handwerken en cricket gegeven; dat laatste eindigde met een wedstrijd tussen leraren en leerlingen, gevolgd door de gebruikelijke komkommer-sandwiches.

Op dinsdag was er een welkomstviering en buffet voor de vrienden en donateurs van het India Village Project. Het was een heel warme en emotionele avond voor alle betrokkenen, en de fraters konden hun dank uitspreken voor de steun die zij al jarenlang ontvangen via het project.

Op donderdag maakten de fraters een uitstapje naar bezienswaardigheden in de omgeving. Helaas werkte het weer niet mee: door de harde wind was het moeilijk overeind te blijven – dit was een nieuwe ervaring voor de bezoekers, die voor hun verblijf dikke jassen, handschoenen en mutsen hadden gekregen.

Op de vrijdagavond was er in het gemeentehuis een receptie ter ere van de bezoekers. De burgemeester heette hen hartelijk welkom en bood een geschenkje aan. De gemeenteraad had een heerlijk buffet verzorgd en uitte zijn waardering voor wat er allemaal wordt gedaan via het India Village Project.

Op zaterdag reden we naar Glasgow voor een ontmoeting met de communiteit; de zondag was een rustdag.

Op maandag gingen we weer op pad, ditmaal naar de basisschool St. Ninian`s in Hamilton. De directrice daarvan was al eens op bezoek geweest bij de fraters in India en het weerzien was hartelijk. Vier leerlingen gaven een rondleiding, en de fraters namen in elke klas uitgebreid de tijd voor een praatje met de leraren en de kinderen. Tijdens de ochtendpauze gingen we naar de aula, waar een Indiase “markt” was ingericht om geld in te zamelen voor het India Village Project. `s Middags werkte de hele school mee aan een prachtige voorstelling met muziek, dans en poëzie.

Op dinsdag waren de fraters uitgenodigd voor ons India-concert op de school St. Paul`s, met Indiase en Schotse dans, liederen en muziek. Het entertainment en de maaltijd achteraf werden verzorgd door onze goede vrienden van het Indiase retraitehuis in de stad. Het was een mooi einde van het bezoek.

Rest nog te zeggen dat het bezoek veel goeds heeft opgeleverd, voor de twee Indiase fraters zelf maar meer nog voor ons, want we hebben veel van hen geleerd. We hopen dat ze het fijn vonden om bij ons te zijn.

 

Meer informatie over het India Village Project is te vinden op:http://indiavillageproject.org/index.html

 

Alle rechten voorbehouden © Maristen | Webdesign by: WEN Kunst Webdesign | Login