24 november 2014

Nederland


Twintig jaar Stichting Moria

Stichting Moria, die zich inzet voor de nazorg ten behoeve van jonge ex-gedetineerden, bestaat twintig jaar. Om de ervaringen die de mensen van Stichting Moria gedurende twintig jaar in de omgang met “bewoners” (deelnemers aan het programma) hebben opgedaan met anderen te delen, vond op 13 november een conferentie plaats op de thuisbasis van Moria in Nijmegen. Het thema hiervan luidde: Leren balanceren tussen ruimte en regels.

Frater Jacques Scholte, een van de initiatiefnemers van het eerste uur, vertelde hoe eenvoudig het twintig jaar geleden begon. De opening van Moria was destijds aanleiding voor een bericht in de regionale krant met als kop: “Paters vangen boeven”.

Vervolgens legde de directeur van Moria, André Stuart, uit dat het bij Moria gaat om het bieden van een pleisterplaats, waar mensen even kunnen bijtanken om helder te krijgen wat hun bestemming is. Moria stimuleert jongeren in het vertrouwen dat ze de moeite waard zijn en biedt ondersteuning bij het veroveren van de vrijheid, want wanneer je de gevangenisdeur achter je dichttrekt sta je veelal pas aan het begin van een lang groeiproces. Een korte filmimpressie met beelden van medewerkers en (voormalige) bewoners maakte duidelijk om wie het draait bij Moria.

In de aanloop naar de conferentie heeft een blog gefungeerd als publieke denktank in de zoektocht naar de balans in de zorg voor (ex-)gedetineerden. Aan het woord kwamen hulpverleners, beleidsmakers, juristen, psychologen, pastores en (ex-)bewoners, allemaal over de vraag: hoe breng je een mooi ideaal – jonge mannen met andere ogen zien en leren zien – in de praktijk? Blogger Arjan Broers vertelde tijdens het symposium over de leerervaringen van twintig jaar Moria. Hij constateerde dat er veel klachten zijn over het systeem, over het wantrouwen en de miskenning van de kern van het werk. Het advies van Broers: organiseer vanuit vertrouwen en verlangen. De kwaliteit van het werk staat of valt met de houding waarmee dat gebeurt. Bij Moria staat vanuit de inspiratie van religieuzen het zien van mensen centraal. En tenslotte: mislukken is normaal. Een deel van de jongens valt terug en dat doet zeer. Het gaat erom deze jongens te blijven zien, ook als het donker wordt. En het verlangen blijven koesteren. Want we hopen allemaal deel te zijn van een samenleving waarin je kunt vallen en ook weer opstaan en dat je daarbij wat hulp geboden wordt.

Na dit centrale deel van het programma gingen de deelnemers verder met elkaar in gesprek in een drietal workshops. Daarin stonden vragen centraal als: bepaalt het systeem wat waardevol is, of doen we dat zelf? En hoe doe je dat dan? Het was een inspirerende middag voor een gemêleerd gezelschap van professionals uit de zorg-/jeugd-/detentie-sector, voor bestuurders, ex-gedetineerden, religieuzen en studenten.

Will van de Ven (KNR)

Bron: www.knr.nl/organisatie/nieuwsbericht.asp?nieuwsbericht_id=1771

 

 

Alle rechten voorbehouden © Maristen | Webdesign by: WEN Kunst Webdesign | Login