5 mei 2015

Maristen in Europa


Valladolid 2015: bijeenkomst van oudere fraters

Na de bijeenkomst van jongere fraters in de Provincie in Moyle Park (Dublin) eind maart, was er voor fraters van 70 jaar en ouder een bijeenkomst georganiseerd door de C.E.M., van 6 tot 12 april in Valladolid.

20150430_Valladolid_Groep

 

Er waren zo’n dertig deelnemers en de sfeer tijdens de bijeenkomst was goed en gezellig. Behalve de gepensioneerde fraters waren er ook de zes fraters van het begeleidingsteam, onder leiding van Frater Antonio Leal, en drie tolken. Onze Provincie West- en Midden-Europa was vertegenwoordigd door de Fraters John Hyland, Angelo Stewart en Mel Kenny uit Ierland, Alan Hargan uit Schotland en Robert Ligon en Albert Thomé uit België.

Er was ruim gelegenheid om fraters uit andere Provincies te leren kennen en interessante gesprekken te voeren over gepensioneerde fraters en hun zending. Graag onderstreep ik hierbij de inbreng van de Fraters Henri Bonnet (Hermitage) en Benito Hinojal (Mediterranea), respectievelijk werkzaam in Algerije en Roemenië.

20150430_Theresia_Avila

Dit jaar is het 500 jaar geleden dat de heilige Theresia van Ávila werd geboren, en daarom hadden de organisatoren het mooie idee om Frater Manuel Mesonero en mevrouw Chello uit te nodigen, die ons een presentatie gaven over de mystieke ervaring van Theresia van Ávila en die van Marcellinus Champagnat. Mogen we daar een uitnodiging in zien om als frater mysticus en profeet voor de wereld van vandaag te zijn, in navolging van het voorstel van de Algemene Conferentie? Het was in elk geval een goede voorbereiding op ons daaropvolgende bezoek aan het “klooster van de menswording” (La Encarnación) in Ávila en de “universiteit van de mystiek”, gelegen op enkele honderden meters daar vandaan. Een ander uitstapje bracht ons naar Salamanca en het karmelietenklooster in Alba de Tormes, waar de heilige Theresia de laatste jaren van haar leven heeft doorgebracht.

Tijdens onze laatste gesprekken hadden we het over de brief van Frater Emili, getiteld: Een tent als het hart van de toekomst. Hij citeert daarin deze uitspraak van de heilige Augustinus: “Hoop heeft twee prachtige kinderen: verontwaardiging en moed. Verontwaardiging bij het zien van hoe de dingen gaan, en moed om te voorkomen dat ze zo doorgaan.

Conclusie: Als gepensioneerde fraters kunnen wij ons de volgende vragen stellen: “Wat zijn de uitdagingen voor mijn leven als Marist nu?” en “Hoe kan de ervaring van deze bijeenkomst voor mij persoonlijk van nut zijn?”

Frater Albert Thomé

Alle rechten voorbehouden © Maristen | Webdesign by: WEN Kunst Webdesign | Login