14 januari 2014

Maristen in de wereld


Vrijwilligerswerk bij Maristen in het buitenland

Op zondag 29 december werd de wekelijkse mis in de schoolkapel in Mindelheim gevolgd door een receptie waarbij vrienden, familie en fraters afscheid namen van Laura Sattelmair, die enkele dagen later naar Johannesburg (Zuid-Afrika) vertrok. Via de vrijwilligersorganisatie van de congregatie gaat zij drie maanden in een project aan de Maristenschool Sacred Heart College werken.

Het project wordt door fraters en leken-Maristen gerund, die na school bijles geven en vrijetijdsactiviteiten organiseren voor jonge vluchtelingen uit andere Afrikaanse landen, met het doel hen te helpen de overstap te maken naar het Zuid-Afrikaanse onderwijssysteem en te voorkomen dat deze ontheemde kinderen en jongeren in de criminaliteit belanden of ten prooi vallen aan drugs- of andere verslavingen.

Tijdens het afscheid kreeg Laura Sattelmair, die in 2013 eindexamen deed aan het Maristenkolleg in Mindelheim, veel goede wensen en cadeautjes. Pastoor Kleinle sprak een persoonlijke zegen voor haar uit en Frater Michael Schmalzl gaf haar een zelfgemaakt “gebedskistje” om mee te nemen op reis. In augustus 2013 was er ook al afscheid genomen van twee jaargenoten van haar, Jasmin Nimar en Hannah Mair, toen zij naar het buitenland gingen om vrijwilligerswerk te doen. Jasmin zet zich een jaar lang in voor een Maristenproject voor kinderen en jongeren in Santa Cruz in Bolivia. Hannah werkt zes maanden in Kenia op een kleuterschool die verbonden is aan de ambachtsschool St Martin op het eiland Mfangano in het Victoriameer. Frater Hans Seubert uit Duitsland werkt daar al vele jaren.

       

Het vrijwilligerswerk dat de drie jonge vrouwen doen, wordt gerealiseerd in het kader van Cmi, een wereldwijd project dat het Algemene Bestuur van de Maristen in Rome twee jaar geleden in het leven heeft geroepen. Sinds augustus 2013 zijn de Maristen in Duitsland er ook mee verbonden. Als officieel erkende organisatie binnen de Duitse “Internationale Jeugdvrijwilligersdienst” (IJFD) bieden zij oud-leerlingen van de vier Maristenscholen in Duitsland de mogelijkheid om als vrijwilliger in uiteenlopende Maristenprojecten in het buitenland te werken. Om deze nieuwe werkzaamheden professioneel te organiseren en de jongvolwassenen degelijk te kunnen voorbereiden en begeleiden, is er een speciaal team opgericht. Voor de komende zomer hebben al meer leerlingen van het Maristenkolleg zich gemeld als geïnteresseerde voor vrijwilligerswerk op een Maristenschool in het buitenland.

Frater Michael Schmalzl

 

Links:

Cmi: www.champagnat.org/000.php?p=292

Een artikel over het Sacred Heart College (14 januari 2014): www.champagnat.org/400.php?a=6&n=3101

 

Alle rechten voorbehouden © Maristen | Webdesign by: WEN Kunst Webdesign | Login